In de natuurgeneeskunde is een gezonde voeding de fundering van een natuurgeneeskundige behandeling. 

We worden met elkaar ouder maar niet gezond ouder. Op steeds jongere leeftijd krijgen we te maken met gezondheidsproblemen. Dat betekent dat we een langere periode van ons leven klachten kunnen hebben of ziek zijn. Een van de oorzaken is dat onze leefstijl de afgelopen 50 jaar is veranderd: ons voedingspatroon is anders geworden en we bewegen minder.

Voeding kan een oorzaak of trigger zijn voor het ontwikkelen van klachten. Dit komt mogelijk omdat we meer vlees, vis, kaas, graanproducten eten wat ten koste gaat van groenten en fruit. Ook de hoge inname van zout en suiker kan leiden tot het ontstaan van allerlei klachten. Omdat een ongezonde leefstijl dusdanig is ingeslopen in het westerse voedingspatroon kunnen we het niet meer onderscheiden als ongezond aangezien het ‘normaal’ is geworden.

 

Het voedingsadvies is vanuit de natuurgeneeskundige visie biologisch of biologisch-dynamisch. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van streek- en seizoengebonden producten en deze producten worden op een natuurlijke manier bereidt. Daarnaast wordt geadviseerd om weinig tot geen genotmiddelen te gebruiken. Het voedingsadvies wordt  aangepast aan de behoefte en de persoon.

Lisette Peerdeman